sâmbătă, 30 aprilie 2016

Cozonac de Pasti... cu bonus!

Promisesem ca voi scrie despre reteta mea de cozonac. 
Acum cat o am in minte trebuie sa o scriu repede, repede sa nu o uit. 
Si sa o folosesc si data viitoare!  



 Etapa 1 Se amesteca bine urmatoarele ingrediente:
  2 oua intregi si 2 galbenusuri,
  300 grame zahar si un pliculet de zahar vanilat,
  1 lingurita sare,
  coaja rasa de la o portocala,
  3 linguri lapte cald.

 Etapa 2: Maiaua.  Se amesteca bine urmatoarele ingrediente, pana ce compozitia
                                are consistenta smantanii. 
  1 cubulet de drojdie proaspata,
  2 lingurite de zahar,
  1 pahar lapte cald (200ml),
  ~135 grame faina.
                                 Se acopera vasul (capacitate - doi litri)si se lasa la cald.
                                  Obs. Amestecul creste foarte repede, pana in 15 minute!
 
         
                        
   Etapa 3:  Aluatul. 
     Pregatim grasimea din 100 ml ulei si 50 grame unt, incalzita pentru omogenizare. 
     Intr-un lighean emailat, se pune 1 kilogram de faina de cozonac. 
     Apoi se adauga: amestecul de oua (etapa 1), maiau (etapa 2), ~ 200 ml. lapte cald.
     Urmeaza incorporarea grasimii - caldute-  treptat, pana cand obtinem o compozitie 
     elastica si care se desprinde usor de pe mana. In acest moment se pudreaza cu 
     faina,  se acopera si se lasa la cald. 
     Obs. Functie de temperatura, creste in doua - trei ore.


     In timp ce aluatul creste, se pregatesc compozitiile  dorite.
     Am utilizat branza de vaci (1) si mac (2).
      
     Compozitia 1 ( pentru trei cozonaci). Se amesteca:
         300 grame branza, 
         1 lingurita de sare, 
         coaja rasa de la o lamaie, 
         ~50 grame zahar,   
          albusurile ramase de la etapa 1.
                      Daca amestecul este prea apos, se mai adauga putin gris. 

     Compozitia 2 ( pentru doi cozonaci). 
         200 grame mac pe care l-am macinat in rasnita,   
         ~50 grame zahar si 1 pliculet de zahar vanilat,
         ~250 ml. lapte,
          1 lingura de cacao.
                        Amestecul se fierbe pana capata o consistenta cremoasa si zaharul
                        se topeste.



      Am intins aluatul, am pus compozitia, l-am rulat si pus in tavile pregatite cu
      hartie de copt. Si le-am mai lasat cam inca o ora sa mai creasca. 
      Apoi  tavile le-am pus in cuptorul incalzit in prealabil. Coptul dureaza cam 
      40 minute sau pana se rumenesc si trec de testul cu scobitoarea.

      Cam asta a fost aventura mea. Mai sunt de adaugat cateva idei:
      - Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.  Eu am pornit cuptorul
        pentru a fi cald in bucatarie. 
      - Este mai usor daca pregatim toate materialele si le avem la indemana. 
      - Dimensiunea oualelor influenteaza cantitatea de lapte. Daca ouale sunt mici
        in loc de 4 se pot pune 5 (3 intregi).
      - Cantitatea de zahar folosita nu genereaza un gust foarte dulce.  Evident ca
        se poate plusa, in functie de gust.
  

     Si pentru ca mi-au ramas vreo doua linguri din compozitia de mac, 
     am facut un mic chec - varianta dulce a placintei rapide, din urmatoarele 
     ingrediente:

     
     - 1 ou,
     - 20 gr. ulei,
     - 100 gr. zahar,
     - ~150gr. iaurt,
     - ~100gr. faina
     - 1/3 dintr-un pliculet de praf de copt.

     Am pus in tava cu hartie de copt trei sferturi de compozitie, apoi restul am 
     amestecat-o cu macul si am turnat-o peste. A iesit cam ciudat, dar este gustoasa.
     
Un mic bonus!

   Sper ca v-am dat idei noi!

   

   Si pentru ca nu mai este mult pana la momentul nostru luminat,
   va urez cu mult drag:

    
Paste fericit!




39 de comentarii:

  1. Paște Luminat și îmbelșugat!
    Care ou are coaja mai tare ? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi descoperi in urmatoarele zile! ;)

      Paste Luminat si fericit!

      Ștergere
    2. Hristos a Înviat!
      Poarta este la Stavropoleos... ;)

      Ștergere
    3. Adevarat a Inviat!

      Multumesc. Este extraordinar de frumoasa!

      Ștergere
  2. Multumesc muuult pentru reteta!! Tare mi-as dori sa incerc intr-o buna zi :) Paste Fericit!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere! Am fost foarte multumita cum a iesit.
      Sper ca am scris tot ce e important. Daca mai ai vreo intrebare, iti raspund cu placere.
      Paste fericit!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Multumesc mult!
      Sa stii ca e si foarte gustos!
      Paste fericit, draga Ioana!

      Ștergere
  4. Arată super...deja mi-ai făcut poftă,abia aștept până
    mâine să mănânc(am făcut și eu)!
    Îți doresc sărbători fericite alături de cei dragi!
    Paște fericit,Suzana!
    Îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga Elena!
      Iti urez Sarbatori Pascale pline de lumina!
      Si sa te bucuri de bunatatile pregatite!

      Ștergere
  5. Am facut si eu cozonac cu nuca dar imi place mult si cel cu mac, multumesc pentru reteta !
    Iti doresc un Paste fericit, Suzana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, cel cu mac imi place cel mai mult. Poate e si efectul fierberii in lapte.
      Paste fericit, cu bucurii si sanatate, draga Geta!

      Ștergere
  6. Esti o gospodina desavarsita! Eu n-am facut niciodata cozonac.Sa ai niste sarbatori cu sanatate si un Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca foarte tarziu am avut curajul de a-i face.
      Nu sunt o gospodina desavarsita, dar experimentele imi plac si poate daca ma perfectionez, voi capata viteza.
      Paste fericit, sanatate si bucurii!

      Ștergere
  7. Fie ca sfanta sarbatoare a Invierii Domnului sa va aduca cele patru taine divine: incredere, lumina, iubire, speranta. Un Paste Fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos ai spus! "Incredere, lumina, iubire, speranta"!
      Taine ce fac viata frumoasa si fericita!
      Paste fericit si luminat, draga Iulisa!

      Ștergere
  8. Hristos a Înviat !
    cu drag, îţi doresc: Paşte fericit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a Inviat!
      Paste fericit, cu bucurii si sanatate, draga Prietena!

      Ștergere
  9. Răspunsuri
    1. Adevarat a Inviat!
      Paste fericit si luminat, plin de bucurii!

      Ștergere
  10. Sarbatori fericite alaturi de cei dragi! Hristos a Înviat! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Hristos a Înviat! Sărbători fericite alături de cei dragi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a Inviat!
      Paste fericit plin de bucurii si sanatate!

      Ștergere
  12. Răspunsuri
    1. Adevarat a Inviat!
      Paste fericit, Gabriela cu bucurii, senin in suflet si pace!

      Ștergere
  13. Sarbatori cu lumina în priviri si pace în suflet! Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paste fericit, Carmen!
      Bucurii, sanatate si multa lumina!

      Ștergere
  14. Oricine face cozonac are deplina mea admiratie, il consider o piatra de incercare pentru o gospodina. Eu n-am facut niciodata, dar stiu sa-l mananc bine de tot, hi, hi.
    Zile minunate sa ai, Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paste fericit, cu multe bucurii!
      Sa stii ca poate fi considerat o piatra de incercare, dar doar prima data!!! Pana la urma totul e caldura, chimie, amuzament si un pic de sentiment.
      Provocarile sunt interesante, iar un cozonac e o provocare pe cinste!!!

      Ștergere
  15. Paste Fericit!!! Ce de bunatati <3!!
    Si eu am fost "alintata" anul acesta! Mi-a facut Buni un cozonacel cu cacao si zahar (fara nuci):P. A mai ramas o felie :D.
    Mi-am propus sa fac si eu un cozo - poate chiar saptamana aceasta ;). Deocamdata sa vad - poate imi cumpara parintii mac... si atunci poate fac un colacel <3. Oare merge macul rasnit? :-s ... Ca nu am masina decat pentru nuci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paste fericit, Rux!
      Si eu am rasnit macul in rasnita de cafea. A mers foarte bine, asa ca o poti folosi cu incredere.
      Succes la colacel!

      Ștergere
  16. Ce bunatate dulce!! Si, si aromat...ohooo Pot sa-mi imaginez, toata atmosfera creata (ne-am luat "si noi la tranta" cu unii lol)*-*... Frumoase instanturi si chiar ca mi-ati oferit idei pentru a incerca!!
    Toate cele frumoase pentru suflet va doresc! Paste Fericit! Intotdeauna cu multa sanatate! Sarbatori luminate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca Sarbatorile ti-au fost frumoase si luminoase!
      Si imi pare bine ca ti-au venit idei noi.
      Sanatate si bucurii tie si celor dragi tie!

      Ștergere
  17. Hristos a inviat!

    Sufletul senin sa-ti fie!
    *
    Mama n-a mai facut cozonaci anul acesta iar eu... citind si respectand reteta... reusesc ceva pe care trebuie sa scriu "cozonac" pentru a sti lumea ce este.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat!
      Bucurii,sanatate si pace in suflet!

      Diana, de prea multe ori nu am facut nici eu. Dar am vrut sa si scriu reteta, sa-mi ramana in memorie. Pe masura ce mai descopar lucruri, voi mai scrie cate ceva. Mi-a ramas umplutura de nuca de realizat, asa ca musai trebuie sa mai experimentez!

      Ștergere
  18. Cristos a înviat!
    Nu am fost niciodată în stare să fac un cozonac ca lumea și am renunțat. Rețeta ta mă îmboldește să mai încerc o dată, cine știe... Mulțumesc! ☺

    Zi frumoasă, Suzana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat!

      Am fost cateva zile plecati (deconectati de la net!)
      si la intoarcere, singura bucatica de cozonac cu mac ramasa am constatat ca ramasese surprinzator de pufoasa si nu s-a uscat. Asa ca am zis ca e de bine...

      O saptamana frumoasa sa ai!

      Ștergere
  19. Ce bine arată cozonacul de la Paște! Mi s-a făcut o poftă teribilă! Îmi place să mănânc cozonac cu lapte, să pun bucăți de cozonac în cana cu lapte cald, să se înmoaie și apoi să mănânc. Obiceiuri din copilărie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca mi-a ascultat dorinta de a arata frumos, sa pot sa-l prezint la o astfel de Sarbatoare! Ca altfel nu as fi avut curaj! :)
      Mai adaug cozonac cu cafea, indiferent cat de uscat este!
      Seara frumoasa, Adrian!

      Ștergere